Η Διαμεσολάβηση θεωρείται η πιο σημαντική και αναγνωρισμένη διεθνώς εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών, ενώ αποτελεί και μία διαδικασία παλαιά όσο και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Διακατέχεται δε από μία βαθειά ελληνικότητα καθώς εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και αιώνες, με διαφορετικούς τρόπους.

Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές

Ο Διαμεσολαβητής είναι ένα τρίτο προς τα μέρη και τη διαφορά πρόσωπο, το οποίο θα επιλέξουν εκείνα (μέρη) από κοινού και το οποίο θα τα βοηθήσει, με αμερόληπτο τρόπο, να φτάσουν σε συμφωνία για την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές

Για τη Διαμεσολάβηση μιλάει σήμερα στο Onlarissa.gr η DDr. Patricia Velikay Διαμεσολαβήτρια εγγεγραμμένη στο μητρώο του Αυστριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης, επικεφαλής της Akademie Konsens Kultur, εξειδικευμένη στις οικογενειακές διαφορές και στην επιμόρφωση εκπαιδευτών διαμεσολαβητών.

 Κυρία Velikay, Τί είναι η διαμεσολάβηση και ποια η σημασία της για τις οικογενειακές διαφορές.

Η διαμεσολάβηση είναι μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ποικίλου φάσματος διαφορών με ιδιαίτερα μεγάλη εφαρμογή και στις οικογενειακές διαφορές. Στα πλαίσια της οικογενειακής διαμεσολάβησης, δεδομένης της δυσκολίας και των εντάσεων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι, ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ζευγαριού που χωρίζει ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που τίθενται (όπως διατροφή, επικοινωνία, επιμέλεια, μετοίκηση του ενός γονέα από την οικογενειακή στέγη) πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Τα θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά είναι πάρα πολλά, αν κανείς λάβει υπόψη του ότι οι γονείς, παρά το ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαζύγιο, διατηρούν τη συνεργασία μεταξύ τους για το καλό των παιδιών. Η διαμεσολάβηση θα βοηθήσει ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν την επικοινωνία και με τους δύο γονείς τους και μετά το διαζύγιο και να διατηρήσουν κατά το δυνατό την ηρεμία και την ψυχική τους υγεία.

Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές

Ποια προσόντα απαιτούνται για να γίνει κάποιος διαμεσολαβητής και πώς η εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση μπορεί να βοηθήσει κάποιον στην επαγγελματική του καριέρα;

Για να γίνει κάποιος διαμεσολαβητής πρέπει να έχει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης και όχι αποκλειστικά πτυχίο νομικής.  Η εκπαίδευση του διαμεσολαβητή εστιάζει σε τεχνικές επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για πολλούς επαγγελματίες.  Επιπλέον, οι γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκομίσει ο εκπαιδευόμενος διαμεσολαβητής για την αποτελεσματική διαχείριση των συγκρούσεων καθώς και για την διαχείριση συναισθημάτων αποτελούν εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή κάποιου. 

Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές

Τι προσφέρει η οικογενειακή διαμεσολάβηση;

Με βάση τον νόμο που πρόσφατα  ψηφίστηκε και ισχύει στην Ελλάδα από 15.1.2020 προβλέπεται ότι τα ζευγάρια που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διαζύγιο θα πρέπει, πριν προχωρήσουν στην αντιδικία, να ολοκληρώσουν μία συνάντηση με διαμεσολαβητή ώστε να εξετάσουν ποιες δυνατότητες δίνει η διαμεσολάβηση για την επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με το διαζύγιό τους. Ουσιαστικά λοιπόν δίνεται στα ζευγάρια η δυνατότητα να επιλέξουν  αν θα επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικογένειά τους αποφασίζοντας οι ίδιοι για τους όρους μιας συμφωνίας που θα επηρεάσει το μέλλον και τη ζωή τους ή αν θα καταφύγουν στο δικαστήριο όπου ο δικαστής, ως τρίτος, θα αποφασίσει γι αυτούς. Εν προκειμένω, ο διαμεσολαβητής θα συνδράμει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός εποικοδομητικού πλαισίου επικοινωνίας που θα τους προφυλάξει από  μία δικαστική διαμάχη που μπορεί να είναι ψυχοφθόρα, σφοδρή και συχνά με πολλαπλό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές

Πείτε μας δυο λόγια για τη συνεργασία σας με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας (ΙΝΚΑΔΙΛ) και το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβηση στο οποίο συμμετείχατε.

Η εκπαίδευση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση αποτελεί μία μετεκπαίδευση των ήδη πιστοποιημένων διαμεσολαβητών με στόχο την περαιτέρω επιμόρφωση και εξειδίκευσή τους στην αποτελεσματική διαχείριση των οικογενειακών διαφορών. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ ιδιαίτερα εποικοδομητικά με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας και τις συνεκπαιδεύτριές μου κ. Μαρίνα Αρσενοπούλου και Ευανθία Μπεκίρη, παρέχοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι ωρών σε διαμεσολαβητές που συμμετείχαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η κυρία Patricia Velikay μαζί τις Μαρίνα Αρσενοπούλου και Εύη Μπεκίρη, Δικηγόρους, Διαπιστευμένες Διαμεσολαβητρίες CEDR, διενεργούν το πρόγραμμα Μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ.

Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές

Ο Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΚΑΔΙΛ κ. Χρήστος Μπραζιώτης σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα τόνισε πως «Επενδύοντας στην παροχή υψηλής ποιότητας προγραμμάτων μετεκπαίδευσης το ΙΝΚΑΔΙΛ επέτυχε τον τιμητική συμμετοχή της ευρωπαϊκούς φήμης Αυστριακής εκπαιδεύτριας Ρatricia Valikay, στο πρόσφατο σεμινάριο μετεκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική ύλη με πρακτικές και γνώσεις που επιτυχημένα εφαρμόζονται στο εξωτερικό».

ΑΘ.Π.

Link: onlarissa.gr

© 2024 Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας