ΗΔιαμεσολάβηση είναι διαρθρωμένη διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια ενός τρίτου ουδέτερου προσώπου, του διαμεσολαβητή. Κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης τα μέρη προσδιορίζουν τις επιμέρους πτυχές της διαφοράς τους, ερευνούν τις εναλλακτικές λύσεις για την επίλυσή της και επιχειρούν να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα ικανοποιεί τα αληθινά συμφέροντά τους.

Στη διαδικασία αυτή κεντρικό ρόλο κατέχει ο Διαμεσολαβητής, ο οποίος, όντας ειδικά εκπαιδευμένος εφαρμόζει τις κατάλληλες τεχνικές και ενεργεί ως καταλύτης προς την κατεύθυνση της επίλυσης της διαφοράς. Η διεθνής εμπειρία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου διαμεσολαβητή επιτρέπει στα μέρη να εξαλείψουν τα εμπόδια της μεταξύ τους επικοινωνίας, να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν, να λύσουν παρεξηγήσεις, να καθορίσουν τα βασικά συμφέροντα ή τις ανησυχίες τους, και να βρουν πεδία συμφωνίας.

Tο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας (ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ.) ενόψει της έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης διοργανώνει στις αίθουσες εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας, τα κάτωθι προγράμματα μετεκπαίδευσης διαμεσολαβητών διάρκειας ενός εκάστου 20 ωρών:

1. Advance Mediation Training (Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία – Μετεκπαίδευση με έμφαση στη διαπραγμάτευση).

Στα πλαίσια του προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα αναλυθεί το περιεχόμενο της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας σε εμπορικές και σε αστικές διαφορές και θα επισημανθούν πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα εφαρμογής του νέου Νόμου 4640/2019. Έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης,  την τέχνη της πειθούς, τη διαχείριση «δύσκολων συζητήσεων», τη θεωρία λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση συναισθημάτων, τις τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ειδική αναφορά θα γίνει για τις  διαφορές μεταξύ Τραπεζών και ιδιωτών με ειδικότερες θεματικές τη σημασία του ζητήματος της ευθύνης των τραπεζικών στελεχών, την αποφυγή κινδύνων και την επιλογή στρατηγικής των μερών καθώς και τη διαχείριση της συναλλακτικής ανισορροπίας μεταξύ των μερών. Θα γίνει πρακτική εξάσκηση με ασκήσεις και προσομοιώσεις ρόλων.

Εκπαιδευτές:

Γραβιάς Γεώργιος, Δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής ΥΔΔΑΔ/CEDR, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών

Αρσενοπούλου Μαρίνα, Δικηγόρος Λάρισας, Διαπιστευμένη ΔιαμεσολαβήτριαΥΔΔΑΔ/CEDR &ADRg, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

Μπεκίρη Ευανθία, Δικηγόρος Λάρισας, Διαπιστευμένη ΔιαμεσολαβήτριαΥΔΔΑΔ/CEDR, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

Ημερομηνία διεξαγωγής: 20,21,22 Φεβρουαρίου 2020 ( 20 και 21/2 από ώρα 14:30 έως 20:30 και το Σάββατο 22/2/2020 από 9:00 έως 17:30).

Δίδακτρα: ποσό 270 ευρώ.

2. Μετεκπαίδευση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση με την τιμητική συμμετοχή  ως επικεφαλής της ομάδος εκπαίδευσης της εγνωσμένης πανευρωπαϊκής απήχησης εκπαιδεύτριας DDr. Patricia Velikay.

Με την τιμητική συμμετοχή της DDr. Patricia Velikay ως επικεφαλής εκπαιδεύτριας και ενόψει της εφαρμογής του Ν 4640/2019,  θα διενεργηθεί από το ΙνΚαΔιΛ πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης Διαμεσολαβητών για τη διαμεσολάβηση στις οικογενειακές διαφορές.

Η DDr. Patricia Velikay  είναι μία εκ των πρώτων διαμεσολαβητών στην Αυστρία με δραστηριότητα από το 1992,  με πολυετή και ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία στη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές. Είναι κάτοχος δύο Διδακτορικών τίτλων (Δικαίου και  Φιλοσοφίας) πρώην Πρόεδρος της Αυστριακής Ενωσης Διαμεσολαβητών και επικεφαλής του Οργανισμού Αkademie Konsens Kultur – ενός εκ των μεγαλύτερων παρόχων εκπαίδευσης διαμεσολαβητών στην Αυστρία. Η ίδια, έχοντας ήδη δεκάδες χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης διαμεσολαβητών στο ενεργητικό της, είναι σήμερα διεθνώς διακεκριμένη για την εκπαιδευτική της δράση ως επικεφαλής εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών διαμεσολαβητών και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών. Η εμπειρία της στο χώρο της διαμεσολάβησης είναι επίσης διεθνώς αναγνωρισμένη και έχει συνεργαστεί ως ειδικός σύμβουλος για την εισαγωγή και εφαρμογή του θεσμού σε διάφορες χώρες (ενδεικτικά αναφέρονται: Ρουμανία, Κόσοβο, Τουρκία, Ελλάδα).

Στα πλαίσια του προγράμματος θα αναλυθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την οικογενειακή διαμεσολάβηση και την αποτελεσματική διαχείριση συγκρούσεων στην οικογένεια. Μεταξύ άλλων θα δοθεί έμφαση στην κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων που ανακύπτουν στα πλαίσια ενός διαζυγίου, σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και σε διάφορα πρακτικά ζητήματα επίλυσης μιας οικογενειακής διαφοράς. Θα γίνει εμβάθυνση στο ρόλο του διαμεσολαβητή, στη διαδικασία που ακολουθείται στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, στις ενδεδειγμένες τεχνικές και παρεμβάσεις του διαμεσολαβητή, καθώς και ανάλυση του Ν 4640/2019 με επισήμανση όλων των πρακτικών ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή του και την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία. Παράλληλα θα γίνει εξάσκηση με παιχνίδια ρόλων και θα δοθεί ευκαιρία για αλληλεπίδραση συμμετεχόντων και εκπαιδευτών στα πλαίσια μιας  ιδιαίτερα αποτελεσματικής εκπαιδευτικής μεθοδολογίας . Για το μέρος της εκπαίδευσης κατά το οποίο θα γίνεται  χρήση της γερμανικής γλώσσας θα υπάρχει διερμηνεία από τα γερμανικά στα ελληνικά.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το εκπαιδευτικό υλικό και τη μεθοδολογία του Οργανισμού Αkademie Konsens Kultur ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους εκπαίδευσης διαμεσολαβητών με έδρα την Αυστρία.

Εκπαιδευτές:

DDr Patricia Velikay  ως επικεφαλής Εκπαιδεύτρια, Διαμεσολαβήτρια εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Αυστριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης και εξειδικευμένη στις οικογενειακές διαφορές, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Διαμεσολαβητών και Διαμεσολαβητών, επικεφαλής Αkademie Konsens Kultur.

Αρσενοπούλου Μαρίνα, Δικηγόρος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια CEDR &ADRgUK, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών CEDR

Μπεκίρη Ευανθία, Δικηγόρος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια CEDR, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών CEDR

Ημερομηνία διεξαγωγής: 25,26,27,28 Φεβρουαρίου 2020 και από ώρα 14:30 έως 20:00 ημερησίως.

Δίδακτρα: ποσό 350 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα ανωτέρω προγράμματα πρέπει να αποστείλουν, το αργότερο προ 5 ημερών από την έναρξη του προγράμματος,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@inkadil.gr, την σχετική αίτηση επισυνάπτοντας  α)αντίγραφο της ταυτότητάς, β) βεβαίωση εκπαίδευσης από πιστοποιημένο φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών, και γ) καταθετήριο των διδάκτρων.

Τα τμήματα θα έχουν ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 10 άτομα και μέγιστο αριθμό 20 άτομα. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα τηρηθεί απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας υποβολής της αίτησης.

Tα δίδακτρα του προγράμματος θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank GR710403000300002002023578. Παρέχεται έκπτωση 10% σε περίπτωση παρακολούθησης και των δύο προγραμμάτων, υπό τον όρο της προκαταβολής των διδάκτρων έως την 17/2/2020.

Για περισσότερες πληροφορίες  α)τηλ. 6959996178 Παναγιώτα Χριστοφορίδου Δ/ντρια Κατάρτισης. Β) 6936990800 Εύη Μπεκίρη  εκπαιδεύτρια ΙΝΚΑΔΙΛ.

Link: larissapress.gr

© 2024 Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας